En aquest full de paper…

20 maig, 2010

En aquest full de paper que tens a les mans hi flota un núvol. Sense núvols no hi ha pluja, i sense pluja els arbres no poden créixer; sense arbres no podem elaborar paper. El núvol és essencial perquè existeixi el paper. Si el núvol no hi fos, el full de paper tampoc hi seria, de manera que el núvol i el paper existeixen conjuntament.

Si mirem més endins d’aquest full de paper, podem veure com hi brilla el Sol. Sense llum solar el bosc no creix, res no creix. Ni tant sols nosaltres no podem créixer sense la llum del Sol. Per tant, veiem que en aquest full de paper també hi brilla el Sol; el paper i el Sol existeixen conjuntament.

Si continuem mirant, veiem el llenyataire que va tallar l’arbre i el va dur al molí per convertir-lo en paper. I veurem el blat. Sabem que el llenyataire no pot viure sense el seu pa quotidià i, per tant, el blat de què procedia el seu pa també està inclòs en aquest full de paper. I també hi són presents els pares del llenyataire.

Si aprofundim encara més, veurem que nosaltres també hi som, perquè quan observem un full de paper, aquest forma part de la nostra percepció.

Per tant, en aquest full de paper hi és tot. No pots trobar ni una sola cosa que no hi sigui: el temps, l’espai, la terra, la pluja, els minerals del sòl, la llum del Sol, el núvol, el riu, la calor… Tot coexisteix amb aquest full de paper.

Ser és interser. No pots existir pel teu compte, aïllat. Has d’interser amb tota la resta de coses. Aquest full de paper existeix perquè existeix tota la resta de coses. Fins i tot essent tan fi com és, aquest full de paper conté en el seu interior tot el que hi ha a l’univers.

Thich Hhat Hanh

Thich Nhat Hanh. Poeta, mestre zen i activista per la pau, nascut a Vietnam l’any 1926. Autor de més de setanta cinc llibres, entre els que es poden citar A l’ombra del pomer rosal. Ja va dir Jean Jacques Rousseau (1712- 1778) que La millor escola és a l’ombra d’un arbre.

Exiliat de Vietnam l’any 1966, viu a Plum Village, una comunitat de meditació que va fundar al sud oest de l’estat francès. Allí escriu, ensenya, te cura del jardí i practica el caminar conscient. Thich Nash Hanh fou nominat Premi Nobel de la Pau per Martin Lhuter King junior.


 • Inici
 • Qui Som?
 • Som RÍE
 • Documents
 • Parlaments celebrats
 • Glossari
 • Eines educatives
 • El Món del paper
 • Notícies
 • Agenda
 • Multimèdia
 • Poesies
 • Newsletter
 • Fòrum
 • Contacte