Petites fires, grans propostes

26 abril, 2011

Coincidint amb Sant Jordi s’han celebrat a Barcelona dues convocatòries relacionades amb l’art i els llibres i que reflecteixen l’empenta creativa de diferents col·lectius. Si a aquests esdeveniments afegim l’exposició itinerant de les editorials minúscules (celebrada al FAD i al CCCB), Món Llibre 2011 Festa del llibre per a nens i nenes que va tenir lloc al CCCB i el MACBA, el passat 9 i 10 d’abril, i ara a Mollerusa el XXVII Saló del llibre infantil i juvenil de l’1 al 13 de maig de 2011, reafirmem que hi ha molts escenaris on l’ecoedició encara no és present.

El IV Festival del Llibre d’artista i de la petita edició a Artesania Catalunya, al carrer Banys Nous de ciutat vella. Aquest festival es centra en el llibre com a objecte creatiu i de recerca. Durant un any Use a Book proposa un itinerari expositiu d’obres inèdites d’artistes, artesans i professionals de la realització del llibre, tot promovent un diàleg interdisciplinari al voltant de l’ús del llibre com a vehicle d’expressió artística. Del 9 al 25 d’abril es varen presentar una selecció de llibres i unes jornades sobre l’estudi del llibre i els seus oficis. Un denominador comú de tot plegat és el llibre Use a book. L’utilitat del fer-llibre de l’artista, de Elisa Pellacani, amb la intervenció d’artistes internacionals, assajos d’experts i part de les obres de l’exposició. Tota la informació de les activitats realitzades es pot trobar a www.ilde.info que recull les activitats de l’Associació Cultural Artistes de Llibre organitzadors d’aquest festival.

Arts Libris és la fira internacional del llibre d’art i disseny. Del 14 al 17 d’abril el centre Arts Santa Mònica ha acollit, per segon any consecutiu, a una vuitantena d’expositors, tallers, conferències, presentacions, debats i exposicions. Arts Libris és el punt de trobada de persones col·leccionistes, afeccionades i productores. Els llibres d’autor tenen multitud de facetes possibilitats i resultats però hi ha una sèrie de valors que els agrupen: el llibre com a peça d’art o d’experimentació gràfica, la cura amb l’edició, l’elecció del paper, l’enquadernació, etc.

En tot cas, per a la nostra web, aquestes activitats són observades amb un doble interès, per l’aspecte creatiu i per la manca de connexió directa amb la preocupació ambiental d’aquestes obres de baix impacte global però gran impacte cultural. De fet batega una sensibilitat ambiental, pròpia del nostre temps. Per exemple, el mobiliari d’Arts Libris és a partir del cartró. Exemplar pel seu caràcter efímer i reciclador (reciclat i reciclable), però aquesta sensibilitat no esdevé coneixement i pràctica conscient de l’observació i l’acceptació dels límits en l’acció creativa, amb una bona dosi d’activitats artesanal. En tot cas, el Grup d’Ecoedició de Barcelona s’ofereix als col·lectius organitzadors per oferir informació i formació al respecte, per incorporar l’ecoedició al batec creatiu.

J·B

 • Inici
 • Qui Som?
 • Som RÍE
 • Documents
 • Parlaments celebrats
 • Glossari
 • Eines educatives
 • El Món del paper
 • Notícies
 • Agenda
 • Multimèdia
 • Poesies
 • Newsletter
 • Fòrum
 • Contacte