Tipografia ecològica

19 maig, 2010

Ecofont és una tipografia que necessita menys tinta, tot estalviant quasi un 25%, tant de diners com d’innecessària tinta que consumeix una impressora per escometre la seva tasca i, en definitiva, menys temps d’impressió. Això vol dir que es podria disposar d’un rànquing que combinés el temps, la tinta i el diner que comporta l’ús de cada font tipogràfica a efectes comparatius.

Usar el mínim de subratllats i paraules en negreta, redueix el consum de tinta. Aquestes conductes i observacions varen dur a Alexander Kraalj, el propietari de la firma holandesa Spranq, a dissenyar una lletra més ecològica.

El secret és en els cercles on es varen introduir uns punts sense tinta que no afecten a la seva llegibilitat. Es va escollir una lletra de la família de la Verdana, anomenada la Bitstream Vera. Ecofont és disponible gratuïtament en moltes llengües mitjançant una versió professional destinada a l’ús domèstic i de treball d’oficina.

Els detractors al·leguen que llegible no és sinònim d’agradable. A més afirmen que el seu ús en impressores de tinta de poca precisió fa mal a la vista. Com resposta, alguns dissenyadors reconeixen el seu ús limitat però que permet pensar en la tipografia y no únicament en el paper i les impressores amb un consum que desconsidera el seu impacte ambiental, climàtic i la seva reduïda vida programada.

Moltes empreses la han difós entre els seus empleats. Així s’opta per Ecofont com primera opció d’impressió, tot reduint l’impacte ambiental, el cost i el temps d’impressió. Com va dir el mestre, Menys és més.

Jordi Bigues

La presentació de la web www.ecofont.eu

A l’imprimir, Ecofont «perfora» forats a les lletres. Això, per ell mateix, és quelcom  fascinant, i més encara quan es doni compte que no afecta en absolut a la llegibilitat.

Amb això estalviarà fins un 25% de tinta / tòner. Tant la seva cartera com el medi  ambient li ho agradaran, doncs la tinta / el tòner és una carrega especialment pesada per  als dos.

Treballi amb el seu tipus de lletra habitual i imprimeixi tot polsant el botó de la variant Eco que estalvia tinta. El programa d’Ecofont és molt senzill d’instal·lar i d’utilitzar.

Imprimeixi permanentment amb Ecofont. El programa està destinat tant al seu ús domèstic com comercial.

 • Inici
 • Qui Som?
 • Som RÍE
 • Documents
 • Parlaments celebrats
 • Glossari
 • Eines educatives
 • El Món del paper
 • Notícies
 • Agenda
 • Multimèdia
 • Poesies
 • Newsletter
 • Fòrum
 • Contacte