Contra el paper procedent de la deforestació dels boscos d’Indonèsia

10 juny, 2010

DECLARACIÓ DEL

Parlament de l’Ecoedició, 9 de juny del 2010

CONTRA DEL PAPER PROCEDENT DE

LA DEFORESTACIÓ DELS BOSCOS D’INDONÈSIA

El Parlament de l’Ecoedició mostra la seva alarma per la mala gestió forestal i social de la empresa paperera Asia Pulp and Paper (APP) i volem advertir a tots els possibles compradors de Catalunya, Espanya i Europa de la realitat que s’amaga rere de les afirmacions que proclamen que l’empresa APP es comporta de manera responsable amb el medi ambient.

APP, filial del grup Sinar Mas, és la més gran empresa de pasta i paper d’Indonèsia. Aquesta empresa desenvolupa la seva activitat fonamentalment a Indonèsia i a Xina, però és un gran exportador de productes paperers i, en els darrers mesos, està intensificant les seves campanyes per a promocionar els seus papers en molts països.

Les selves d’Indonèsia formen un dels ecosistemes amb la biodiversitat més gran del Planeta. Desafortunadament, el país i particularment l’illa de Sumatra, pateix una de les més grans taxes de desforestació mundial. APP i els subministradors de fibra són els principals responsables d’aquesta destrucció a Sumatra, tot posant en perill d’extinció a tres espècies simbòliques d’aquesta regió: el tigre de Sumatra, l’elefant i l’orangutan. La companyia també està implicada en la violació dels drets de les comunitats indígenes i d’altres poblacions humanes dependents dels boscos.

A mes de l’explotació dels boscos naturals de Sumatra per abastir de fusta a les seves plantes de cel·lulosa, APP és responsable també de la destrucció dels ecosistemes de torbera, que al constituir grans depòsits de carboni s’estan convertint en font de grans quantitats de gasos amb efecte d’hivernacle, fet que contribueix de manera significativa per a que Indonèsia sigui el tercer país de gasos amb efecte d’hivernacle, rere tan sols dels Estats Units i Xina.

Com conseqüència d’aquest comportament ambiental, i fins i tot dins del sector paperer internacional, hi ha un acord entorn de APP: és l’empresa productora de paper i pasta menys responsable del món.

APP diu que alguns dels seus productes paperers són emparats per la certificació forestal PEFC, doncs contenen un percentatge de fibra procedent de plantacions certificades per aquest sistema. Però el que no diuen és que aquests papers poden contenir un alt percentatge de fibra verge d’origen tropical no certificat procedents de les selves d’Indonèsia, mentre que la resta de la fibra, la certificada PEFC, és importada des de d’altres països, doncs a Indonèsia no hi ha boscos o plantacions certificats pel PEFC. Així els papers certificats PEFC contenen un percentatge de fusta sotmesa a un estàndard o sistema de control menys estricte denominat «de fusta controlada», estàndard que en el cas de la certificació PEFC presenta sèries deficiències. Convé afegir que la majoria de les organitzacions ecologistes consideren que el certificat PEFC no és un sistema de certificació creïble i rigorós.

Des de que va començar les seves operacions, en els anys vuitanta, s’estima que APP ha convertit en pasta de paper un milió de hectàrees de bosc primari a Sumatra. La companyia també té activitats forestals a Borneo para cobrir el subministrament i veu la possibilitat de començar les seves activitats a l’illa de Pasqua, a la darrera frontera forestal.

Grans empreses consumidores de productes paperers ja s’han donat compte de que les pràctiques destructives d’APP són incompatibles amb les seves polítiques de compra de paper o els principis de la Responsabilitat Social Corporativa, i han declarat públicament el seu rebuig a aquests papers. Són: Staples, Office Depot, Corporate Express (Estats Units), Idisa Papel (Estat espanyol), Metro Group (Alemanya), Woolworths (Austràlia), Robert Horne Group (Regne Unit), Ricoh i Fuji Xerox (Japó), Gucci y Versace (Itàlia),

El Parlament de l’Ecoedició fa una crida al sector editorial i d’arts gràfiques perquè:

à No compri cap producte d’APP, tant de Xina com d’Indonèsia, tant als agents d’APP a Espanya com a les empreses espanyoles que compren bobines de paper d’APP i el transformen en paper.

à No estableixi cap tracte comercial relacionat amb pasta i paper amb empreses associades a APP.

à Facin públiques les seves preocupacions entorn de las pràctiques d’APP i els seus impactes negatius.

Demanem que el sector mantingui aquesta posició fins que APP es comprometi a parar la destrucció de les selves i l’expansió de les seves plantacions dins de zones de bosc natural y de les torberes.

Parlament de l’Ecoedició. Barcelona 9 de juny del 2010.

  • Presentació
  • Plenari
  • Tallers
  • Participants
  • Materials
  • Multimedia
  • Conclusions
  • Parlaments anteriors
  • Newsletter
  • Fòrum
  • Contacte